رنج آور بودن مجازات ها
هدف از رنج آور بودن مجازات ها
یکی از اصول خاصی که مجازات های بدنی دارا هستند ، رنج آور بودن مجازات ها است . تمامی مجازات های بدنی هدف و سعی شان بر این است که با وارد کردن رنج بر جسم مرتکب ، او را اصلاح نموده و به نحوی از رفتار سابقش پشیمان کنند . در خصوص اصل رنج آور بودن کیفر ها دوندیو دو وابر استاد حقوق جزا به موضوع مجازات و شکنجه اشاره می کند و می نویسد که : مفهوم رنج و عقوبی هیچگاه از اندیشه مجازات جدا نیست .
به نظر استفانی لواسور و ژامبو مرلن : طبیعت مجازات دارای خصوصیتی رنج دهنده است .
اصل رنج آور بودن مجازات ها در ملت های مختلف
در تمامی ملت ها رنج آور بودن مجازات ها و شدت مجازات ها مورد توجه بوده است و تمامی تلاش ماموران اجرای کیفر ها بر این بوده است که مجرم رنج بیشتری ببیند . به طور مثال چینی ها در قدیم به مجازات های وحشتناکی از جمله مرگ تدریجی دست می زدند .
روبرت گاییارد می نویسد : که چینی برای خداوند آفتاب و آرامش وجود او ، گلوی زناکاران ، دروغگویان و افراد بی عار و ولگرد را می بریدند تا خون به تدریج فوران نماید و گناهکار با رنج فراوان بمیرد . در ترکیه حتی تا قرن اخیر سارقان مسلح را با میخ طویله سوراخ سوراخ می کردند و به این طریق وحشتناک آنان را به قتل می رساندند .
اصل رنج آور بودن مجازات ها بعد از ظهور اسلام
رنج آور بودن مجازات ها گرچه مورد استفاده کشورهای متعدد تا قرن اخیر بوده است و به عنوان یکی از ویژگی ها و اهداف مجازات ها مد نظر مجریان کیفر ها بوده است لیکن با ظهور اسلام این اصل به جهت خاصی سوق داده شده است . از استفتایی که یکی از فقهای عظام شیعه بیان نموده نموده اند استنباط می شود که هدف از کیفر در اسلام ورود رنج و درد بر مجرم نیست مگر در موارد ضرب و تازیانه که هدف ورود درد بر جانی است
آیت الله العظمی سید محمدصادق حسینی روحانی – دامت برکاته – چنین می فرمایند :
سوال : درباره کسی که قرار است کشته شود ( تیر باران ، حلق آویز و … ) بفرمایید :
الف ) آیا می تواند با هزینه خود از پزشک بخواهد که وی را قبل از قتل بی حس یا بیهوش نماید تا درد کمتری را متحمل شود ؟
ب ) آیا حد یا قصاص نفس و اطراف فرقی وجود دارد ؟
جواب : باسمه جلت اسمائه
الف ) مقصد اصلی در قصاص ، زهاق روح است نه ایذاء . بنابراین جایز است قبل از قتل بی حس و یا بیهوش نمودن .
ب ) و در حد مانند حد سرقت که غرض جدا شدن دست یا پا می باشد نیز جایز است ، امادر ضرب و جلد که غرض ایلام است جایز نیست .
اجرای کیفرهای بدنی در اسلام
اسلام فقط در برخی موارد ایذاء و رنج آوری کیفر بر جانی را مد نظر داشته ، لیکن در اکثر موارد جانی می تواند عضو مورد نظر را بی حس نماید ؛ بنابراین هدف از اجرای کیفرهای بدنی در اسلام مانند قطع عضو و اعدام و شلاق – در برخی موارد – بر خلاف معتقدان به کیفر های بدنی در کشورهای مختلف و در طول تاریخ ، این نیست که مرتکب باید رنج دیده و به شدت عذاب بکشد بلکه همین که کیفر اجراگردد کافی است و آثار خود را بر مرتکب خواهد داشت .
برای دریافت مشاوره حقوقی و اخذ وکالت متوانید با شماره های دادپلاس در تماس باشید