مقالات حقوقی Law

جرایم سایبری و مجازات های آن

چگونه جوانان خود را از آسیب جرم های رایانه ای در امان نگه داریم؟ امروزه بیشتر مردم، مخصوصا جوانان ما اوقات فراغت خود را در شبکه های مجازی سپری می کنند، این فضای بین المللی علاوه بر فواید زیادی که دارد، دارای جنبه های منفی و محل بروز جرایم بسیاری است. برای اینکه بتوانیم عزیزانمان را از آسیب های فضای مجازی در امان نگه داریم، نیاز به کسب یکسری اطلاعات داریم. در ادامه مطلب با ما همراه باشید.

جرایم سایبری و مجازات های آن
Cyber ​​crimes

با توسعه روز افزون اطلاعات و ارتباطات پیشرفته و تمایل استفاده از این فناوری ها مانند: رایانه و اینترنت، شرایط و بستر مساعدی برای ظهور جرایم سایبری به وجود آمده است. جرایم سایبری در فضای مجازی واقع می شود که مانند سایر جرایم ملموس نیستند و به همین دلیل، پیشگیری و کشف این جرایم کار بسیار دشواری است.

جرایم سایبری به چه معناست؟

واژه سایبر به معنی “مجازی” و “ملموس” است. مقصود از فضای سایبر همان فضای مجازی و شبکه‌های ارتباطی است.

جرایم سایبری یا جرایم یارانه ای، هر اقدامی که از طریق فضای مجازی و با بهره‌گیری از ابزارهای اتصال به فضای مجازی صورت گرفته و حقوق شناسایی شده برای افراد را نقض می کند، جرایم سایبری می گویند.

ویژگی های جرایم سایبری با جرایم سنتی

◇ سرعت بسیار بالای بزهکار در ارتکاب جرم است، در جرایم سنتی بعد مکان و زمان در آن شرط است، یعنی مجرم باید جرم خود را در زمان و مکان مشخصی مرتکب شود، در صورتی که در جرایم سایبری مکان و زمان چندان جایگاهی ندارد و موجب صرفه‌جویی در بازه زمانی شده است.

◇ ناشناخته بودن مرتکبان جرایم سایبری

برخی از افراد از آن به عنوان “جرایم کور” هم یاد می کنند. زیرا به سختی می توان مرتکب این جرایم را شناسایی کرد و دریافت که از کدام نقطه جهان  مرتکب جرم شده اند.

◇ یکی از ویژگی‌های خاص جرایم سایبری، حجم بالای جرایم است که در فضای مجازی صورت می‌گیرد، در صورتی که در جرایم سنتی جرم علیه یک یا چند بزه‌دیده انجام می‌گیرد اما در جرایم سایبری قربانی کردن صدها نفر در چند ثانیه امکان پذیر هست.

◇ هزینه ارتکاب جرم در جرایم سایبری نسبت به جرایم سنتی بسیار پایین است، زیرا برای ارتکاب جرم تنها به رایانه یا تلفن همراه و اینترنت نیاز است.

◇ عبور از مرزهای جغرافیایی و ملی

یکی دیگر از ویژگی های مهم این جرایم، محدود نبودن به یک منطقه و یک کشور است. بزه کار می تواند با تشکیل باند های بزهکاری مثل باند های قاچاق مواد مخدر از فضای مجازی بهره برده و مرتکب به انواع جرایم در سراسر جهان شود.

 

انواع مجرمین در جرایم سایبری

  • هک عبارت است از دسترسی غیرمجاز و بدون اجازه به سیستم رایانه‌ای یا گوشی فرد ناشناس که به دلیل ضعف امنیتی کامپیوتر شما اتفاق می‌افتد. این جرگ می تواند مقدمه جرایم دیگری نظیر: سرقت، کلاهبرداری و… باشد.

هکرها: واژه هکر اولین بار در دهه ۱۹۷۰ به کار برده شده است و به شخصی اطلاق می شد که در برنامه نویسی بسیار ماهر و باهوش می باشد. با توسعه و پیشرفت تکنولوژی مدرن این واژه به هر شخصی که مرتکب یک جرم مرتبط با فناوری شود، اطلاق می شود.

(مطابق ماده ۱ قانون جرایم رایانه‌ای یا ماده ۷۲۹ ق.م.ا)

  • کراکر ها:

کراکرها هکرهای بدخواهی هستند.  آن دسته از افرادی هستند که دست به خرابکاری می زند، رمزگشایی های نا به جا می کنند، ویروس ها و کرم های رایانه ای را منتشر می کند و فایل ها را پاک می کند.

سرقت اطلاعات محرمانه، اختلاس و کلاهبرداری، بخش کوچکی از اهداف این افراد است.

 

شاید برای شما سوال پیش بیاید که تفاوت هک و کراکر در چیست؟

انگیزه افرادی که دست به هک کردن می زنند، تمایل شدید به یادگیری نحوه کار سامانه های رایانه ای، یافتن راهی برای ورود مخفیانه و پیدا کردن سوراخ امنیتی سامانه ها است و هیجان و لذت بردن از خواندن اطلاعاتی که می دانند اجازه دیدن آن را ندارد، است و دید سرگرمی نسبت به این موارد را دارند، در صورتی که هدف از کراکرها قطعاً مرتکب انجام جرایم مختلفی است.

  • فریک های تلفن

شکل دیگر از جرایم رایانه‌ای فریک تلفن است. فریک ها به جای دسترسی به سامانه های رایانه‌ای  از طریق خطوط تلفن در دنیای سایبر برگشت می زنند.

انواع گوناگون جرایم سایبری

○ تروریسم سایبر:

اگرچه معمولا هدف تروریست ها حذف سران سیاسی و حملان ناگهانی به تسهیلات دولتی با عمومی است اما با حمله سایبری به شبکه های رایانه ای صدمه بسیار بدی وارد می کند که اثرات آن تا مدت ها باقی می ماند.

○ جرایم ناظر به کپی رایت:

هرگونه تکثیر، انتقال، در اختیار عامه گذاشتن، توزیع، فروش، استفاده غیرمجاز از برنامه های رایانه و سرقت رایانه ای از این قبیل جرایم است.

○ فیشینگ:

راهی است که مجرمین اطلاعات شخصی ما را به دست می آورند. اعم از اطلاعات مالی و غیرمالی

آنان خود را مراجع قانونی معرفی می کنند تا شما به راحتی اطلاعتتان را در اختیارشان بگذارید.

○ افترا و نشر اطلاعات از طریق پست الکترونیک:

هر کاربر می تواند در شبکه های بین المللی از طریق یک آدرس مشخص شناخته شود که با هک کردن رمز آن به آسانی در آن تقلب می شود.

○ فارمینگ:

زمانی صورت می گیرد که مجرم از طریق نصب یک کد روی سیستم، شما را هنگام اتصال به سایت های قانونی مانند بانک به سایت های تقلبی و جعلی هدایت می کند

نحوه طرح جرایم رایانه‌ای چگونه است؟

۱- در قدم اول بزه دیده باید به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نموده و اقدام به شکایت خود کند

۲- با در دست داشتن برگه شکایت ارائه شده به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی به دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم رایانه ای مراجعه نماید.

۳- ادله و مدارک را به دادسرا مربوطه تحویل دهد.

چه وکیلی را برای جرایم رایانه ای انتخاب کنیم؟

با توجه به جدید بودن و تخصصی بودن جرایم این حوزه باید وکیلی را برای خود برگزینیم که تسلط کامل بر مبانی این دعاوی، آشنایی کامل با فضای مجازی و عملکرد رایانه را به صورت تخصصی داشته باشند.

لذا توصیه می‌کنیم از وکلای مجرب در مشهد که آگاهی و تجربه کافی در این حوزه را دارند کمک بگیرید تا بتوانید به درستی از حقوق خود دفاع کنید.

ارتباط با وکیل در مشهد با شماره های داخل سایت در ارتباط باشید. دادپلاس

برای مشاوره با وکیل با شماره زیر تماس بگیرید.

09152491040

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا