حق شفعه چیست – آیا پدر مادر می توانند قبل از فوت ارثیه فرزندان را تقسیم کنند؟
حق شفعه چیست – ارتباط با وکیل پایه یک در مشهد 09152491040
حق شفعه در علم حقوق ایران و همچنین در فقه به این معنی است که هرگاه اموال غیرمنقول قابل تقسیمی مانند یک ملک بین دو نفر به صورت مشاع مشترک باشد و یکی از دو شریک سهم خود را به شخص سومی بفروشد،در این حالت برای شریک دیگر حق شفعه به وجود میآید به این ترتیب که شریک میتواند مبلغی را که شخص سوم به شریک خود داده را به وی بدهد و سهم و حق وی را تملک کند.
مثال:
شخص(الف) و (ب) در یک زمینی با هم شریکند مهم نیست به چه نسبتی.شخص(الف) سهم خود را در قبال ده میلیون تومان می فروشد به شخص(ج)،شخص(ب) می تواند ده میلیون را به شخص(ج) داده و سهم او را بگیرد.
شرایط ایجاد کننده حق شفعه عبارتند از:
مال غیر منقول باشد.
مال مشاع باشد.
مال قابل افراز(تقسیم) باشد.
شرکا 2 نفر باشند.
سهم مشترک به وسیله بیع(خرید و فروش)منتقل شود.
سهم مشترک به عنوان مبیع(کالا) یا قرار گیرد.
ارتباط با وکیل پایه یک در مشهد 09152491040
آیا پدر مادر می توانند قبل از فوت ارثیه فرزندان را تقسیم کنند؟
تقسیم ارثیه فرزندان قبل از فوت پدر یا مادر
قبل از فوت والدین تقسیم ارثیه در قالب ماترك معنى ندارد و فقط مى توانند در قالب یكى از عقود اموال را به نام فرزندان خود یا اشخاص دیگر منتقل نمایند.
والدین میتوانند قسمتی یا هر میزان از اموال و املاک خود را به یک یا چند نفر از فرزندانشان یا هر کس دیگری در قالب عقود دیگری مانند هِبه ،صُلح ،هدیه ، فروش یا به اشکال حقوقی دیگری واگذار نمایند.
همچنین میتوانند وصیت کنند که بعد از فوت آنها، قسمتی از اموال را به کسی دیگر غیر از فرزندان آنها واگذار شود.
البته اگردر قالب وصیت باشد این وصیت فقط تا 3/1 (یک سوم )کل ارثیه نافذ است مگر اینکه کلیه ورّاث آنرا تنفیذ و تایید نمایند. (والا نسبت به مازاد 3/1 وصیت باطل و بلا اثر است).
پدر و مادر میتوانند ارثیه خود را حتی به غیر از ورثه وصیت نمایند،مثلا برای امور خیریه یا یکی از همسایگان و…
بنابراین اگر والدین قبل از فوت برای جلوگیری از هر گونه نزاع احتمالی قصد دارند که به یکی از روشهایی که گفته شده اقدام نمایند بایستی از طریق ثبت و صدور سند رسمی اقدام کنند. (برای استحکام رابطه حقوقی و جلوگیری از هر گونه طرح دعوا احتمالی میتوانندسند صلح تنظیم نمایند ).