استرداد جهیزیه
تعریف جهیزیه
جهیزیه به اموال و وسایلی گفته میشود که زن برای استفاده و تزیین خانه به مزل شوهر میبرد. اوردن جهیزیه از طرف زن در بیشتر نقاط مختلف ایران یک رسم قدیمی میباشد که ممکن است شرایط در بعضی از نقاط متفاوت باشد.
در ادامه ما میخواهیم شما را با نحوه استرداد جهیزیه آشنا کنیم اگر در این زمینه سوال و یا نیاز به مشاوره دارید کافیست با شماره های دادپلاس در تماس باشید.
اوردن جهیزیه از طرف زن جایی در قانون مدنی کشور ما ندارد یعنی اینکه از لحاظ قانونی آوردن جهیزیه بر عهده زن نمیباشد و فراهم کردن اثاث منزل بر عهده مرد است.ولی در جامعه ما طبق رسم و رسوماتی که از گذشته بوده این وظیفه بر عهده زن میباشد.همین موضوع یکی از دعواهای مهم در دادگاه خانواده میباشد که لازم دانستیم در این زمینه شما را راهنمایی کنیم.
باید دانست که آوردن جهیزیه از سوی زن به منزله انصراف او از مالکیت نیست بلکه فقط به جهت زندگی مشترک، شوهر حق استفاده از آن را دارد و عرفا نیز چنین است مالکیت جهیزیه متعلق به زن است و شوهر حق استفاده دارد با این حساب و با در نظر گرفتن این که زن تکلیفی برای آوردن جهیزیه به منزل شوهر ندارد، هر زمان که بخواهد می تواند جهیزیه را مسترد نماید.
اگر شما قصد استرداد جهیزیه قبل از طلاق را دارید باید به شما بگوییم که این حق را دارید همانطور که گفته شد شوهر فقط حق استفاده از وسایل را دارد و مالک آن نیست.زنی که جهیزیه به خانه شوهر میبرد مالک این جهیزیه هست و هر زمان که بخواهد میتواند اجازه استفاده از وسایل جهیزیه رو به شوهر خود ندهد و یا به اصطلاح جهیزیه را استرداد کند حتی قبل از طلاق.
در اینجا باید یک نکته بسیار مهم را به آقایانی که همسرشان قصد استرداد جهیزیه را دارد بگوییم که جهیزیه همانی است که در شروع زندگی همسر شما به خانه آورده است اگر در طول زمان وسیله ای خراب شده و شما وسیله دگ ای را جایگزین کردین این وسیله جز جهیزیه همسر محسوب نمیشود. و یا اگر وسیله ای خراب شده شما هیچ وظیفه ای برای پرداخت خسارت و یا وجه و یا جایگزین کردن ندارید.
استرداد جهیزیه به وسیله فهرست لوازم جهیزیه یا همان سیاهه جهیزیه
لیست اقلام جهیزیه یا همان سیاهه از دیر باز در کشورمان رایج بوده است و نمونه های خطی قدیمی به کرات دیده شده است بهتر است اگر تمایل به داشتن سیاهه دارید فهرستی کامل از جهیزیه با جزئیات آن تهیه کنید و پس از استقرار در خانه شوهر از وی امضاء اخذ کنید که این اقلام به منزل وی آورده شده است. همانطور که گفته شد جزئیات اقلام خصوصا وسایل گران را بنویسید مثلا اگر یخچال است از چه کارخانه است و چه مشخصاتی دارد یا اگر فرش است ماشینی یا دست بافت است و اگر دست بافت است با چه مشخصاتی، لزومی به امضاء شاهد ذیل سیاهه (فهرست جهیزیه) نیست اگر چه بودن امضاء شهودی امین خالی از فایده نیست.
استرداد جهیزیه یا بردن جهیزیه آسان است و معمولا مشکلی در این خصوص وجود ندارد. زن می تواند از طریق دادگاه خانواده یا شورای حل اختلاف استرداد جهیزیه به استناد سیاهه دادخواست تقدیم کند.
شاید خواندن این مقاله برای شما جالب باشد: طلاق زن باردار
یک نکته دیگر برای آقایان، اگر شما یک سری از جهیزیه را خریداری میکنید و در فهرست جهیزیه نوشته میشود حتما باید در فهرست ذکر شود که این وسایل توسط شما جهت کمک به خرید جهیزیه ، خریداری شده است تا زمان استرداد جهیزیه این وسایل جز وسایلی که استرداد میشود نباشد.
نکته دوم که دارای اهمیت است این که در بعضی سیاهه ها مشاهده شده است طلاهای عروس (زوجه) را با قید گرم به عنوان بخشی از جهیزیه گنجانده اند. همانطور که می دانید و در تعریف جهیزیه نیز گفته شد جهیزیه اموال و وسایلی است که در زندگی مشترک استفاده می شود و لذا طلاهای زوجه متعلق به او و در تصرف اوست و مرد استفاده ای از آن ها ندارد و عرفا جزء جهیزیه محسوب نمی گردد.
در مواردی دیده شده است که زن به استناد لیست سیاهه جهیزیه که مرد امضاء کرده است و در آن طلا ذکر شده است دادخواست استرداد طلاها را تقدیم دادگاه کرده است. باید توجه داشت که در فرض هم زوجه طلاها را با خود به منزل شوهر آورده باشد در تصرف خود او بوده است زیرا در مجالس، مهمانی های روزمره استفاده می کرده است مگر این که مدعی باشد در طول زندگی زوج آن ها را برداشته است که از مقوله استرداد جهیزیه خارج است و به فراخور حال زن می تواند با اثبات آن شکایت کیفری یا حقوقی کند.
نیازی به اجازه شوهر برای بردن جهیزیه نیست:
بر طبق آنچه گفته شد زن مالک جهیزیه است و با توجه به این که وظیفه قانونی برای آوردن یا نگه داشتن جهیزیه ندارد می تواند هر موقع که بخواهد آن را مسترد نماید و نیازی به اجازه شوهر نیست فقط توجه داشته باشید اگر تمایل به این کار داشتید، فقط آنچه در لیست جهیزیه شماست و آن را خریداری کرده اید، بدون اجازه شوهر از خانه خارج کنید.
اگر برای استرداد جهیزیه نیاز به وکیل دارید میتوانید با شماره بهترین وکیل مشهد در تماس باشید و یا اگر میخواهید بدون وکیل و یا بدون اجازه دادگاه این کار را انجام دهید حتما از همسایه ها به عنوان شواهد استفاده کنید تا چه وسایلی را از منزل شوهر خارج کرده اید و حتما این شواهد لیست وسایل را امضا کنند.
مواردی که باید در دادگاه اثبات شود تا بتوانید به طور قانونی جهیزیه را استرداد کنید
1- ثابت کند که جهیزیه را به منزل شوهر برده است.
2-ثابت کند که عین جهیزیه باقی مانده است.
3- ثابت کند که خواهان مالک جهیزیه مورد درخواست است.
4- ثابت کند که جهیزیه در تصرف خوانده می باشد که در این صورت حکم بر محکومیت خوانده به استرداد جهیزیه در حق خواهان صادر می شود و اگر خوانده اعلام کند که جهیزیه تلف شده است و مقصر خوانده باشد حکم بر محکومیت خوانده به پرداخت قیمت جهیزیه در زمان تلف شده داده می شود.