اخبار و مقالات وکیل خانوادهمقاله

همه چیز درباره ی ازدواج دوم و مجازات ازدواج دوم بدون اذن همسر اول

ازدواج دوم

امر ازدواج از جمله اموری است که شارع مقدس با توجه خاص به اهمیت و آثار مطلوب آن بر روی زن و مرد و با تعیین چارچوب و آیین های مشخص این امر به حفظ کیان خانواده کمک کرده است ،

برخی مردان به دلایل مختلف به ازدواج دوم نیز اقدام می کنند که در صورت عدم جلب و رضایت همسر اول ، همسر می تواند از شوهر در دادگاه جهت مجازات ازدواج دوم بدون اذن همسر اول شکایت کرده و خواهان درخواست طلاق باشد .

اما ازدواج مجدد یک مرد که در بسیاری از موارد تاثیرات بسیار سوئی بر خانواده ،،شخص و همسر دارد ، همواره موجب بروز اختلاف میان خانواده ها و از هم گسیختگی آن می شود ، از این رو بر اساس قوانین مدنی کشور ، مجازاتی برای ازدواج مجدد مرد بدون اجازه ی همسر اول در نظر گرفته شده است .

ازدواج دوم مرد در قانون 

در قانون مجازات اسلامی مرد با داشتن زن نمیتواند همسر دوم اختیار کند مگر با اجازه دادگاه که این اجازه از سوی دادگاه با وجود شرایطی صادر خواهد شد.

چنان چه زن از وظایف زناشویی سر باز زند و زندگی خود را ترک کند دادگاه به مرد اجازه ازدواج مجدد را خواهد داد .

دادگاه با بررسی شرایط مالی و تحقق این موضوع که عدالت بین همسران اجرا شود به شوهر اجازه ازدواج مجدد میدهد اما چنانکه زن حاضر به تمکین و ایفای وظایف زناشویی باشد با درخواست مرد مخالفت خواهد شد.

مرد متاهل برای ازدواج دایم نیاز به اجازه دادگاه دارد اما برای ازدواج موقت نیازی به این اجازه نیست .

در عمل ، مجازات ازدواج دوم بدون اذن همسر اول ، در همه ی موارد بازدارنده نبوده و ازدواج های بسیاری بدون دریافت اجازه از همسر و دادگاه صورت می پذیرد .

قانون حمایت از خانواده فقط ناظر بر ازدواج دایم است و دلیل این امر توانایی مالی مرد در پرداخت نفقه زن است در حالی  که در ازدواج موقت نفقه ای بر عهده مرد نیست .

ازدواج مجدد چه دائم یا موقت ، بدون اجازه گرفتن از همسر اول جرم نیست که بتوان علیه فرد مذکور اعلام جرم بشود.

چگونگی ازدواج دوم مرد

مردی که می‌خواهد مجدد ازدواج کند باید برای تجدید فراش، دادخواستی به طرفیت همسر اول خود تنظیم و در آن خطاب به دادگاه دلایل و علل تقاضای خود را بیان کند.

دادگاه نیز با تعیین وقت رسیدگی، یک نسخه از دادخواست را برای همسر اول ارسال می‌کند تا به آن پاسخ دهد یا برای جلسه دادگاه خود را آماده کند،

پس از آن دادگاه با انجام اقدامات ضروری و تحقیق از زن اول و پس از احراز توانایی مالی مرد و اجرای عدالت بین همسران، به شوهر اجازه ازدواج مجدد می‌دهد و چنانچه مرد شرایط و اوضاع مالی مساعدی نداشته باشد و زن نیز حاضر به تمکین و ایفای وظایف زناشویی باشد با درخواست او مخالفت خواهد کرد.

بر اساس ماده ۵۶ قانون حمایت از خانواده، سردفتران ازدواج حق ندارند بدون اجازه دادگاه اقدام به ثبت ازدواج مجدد مرد کنند و بر این اساس «هر سردفتر رسمی که بدون اخذ گواهی، بدون اخذ اجازه نامه یا حکم صادرشده درمورد تجویز ازدواج مجدد یا برخلاف مقررات به ثبت ازدواج اقدام کند، به محرومیت و مجازات اسلامی از اشتغال به سردفتری محکوم می‌شود.»

از آنجایی‌که ثبت رسمی ازدواج مجدد مردان، نیاز به اخذ مجوز دادگاه دارد، بسیاری از مردان ترجیح می‌دهند تا در خفا و دور از چشم همسر اول خود، همسر دوم را تن‌ها عقد شرعی کنند.

در واقع مردان بدون ثبت رسمی ازدواج، تن‌ها صیغه شرعی نکاح دائم را جاری می‌کنند تا از عواقب ثبت رسمی آن در امان باشند.

مجازات ازدواج دوم بدون اذن همسر اول چیست؟

طبق قانون حمایت از خانواده عدم ثبت ازدواج دوم جرم بوده و جزای نقدی درجه پنج یا حبس تعزیری در پی خواهد داشت.

ازدواج مجدد بدون اجازه همسر در دادگاه جرم شناخته نمیشود و اگر زوج در دادگاه بدون اجازه همسر ازدواج را ثبت کند جرمی مرتکب نشده است ، در این صورت زن اول میتواند با اثبات ازدواج مجدد شوهرش تقاضای طلاق داشته باشد و تمام مهریه خودش را وصول کند.

اگر مرد ، بدون اجازه همسر و دادگاه مبادرت به ازدواج کند و همچنین ازدواج خود  را به ثبت نرسانده باشد به دلیل عدم ثبت ازدواج و با توجه به شکایت همسر اول گاهی اوقات مجرم شناخته میشود و به حبس تا یکسال محکوم خواهد شد .

 

برای دریافت مشاوره از وکیل خانواده با شماره های کارشناسان دادپلاس مراجعه نمایید.

 

 

برای مشاوره با وکیل با شماره زیر تماس بگیرید.

09152491040

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا