کیفرخواست
کیفر خواست چیست ؟
کیفرخواست در حقیقت تقاضانامه ی کتبی دادستان از دادگاه برای صدور حکم به مجازات متهم است.
کیفرخواست هنگامی صادر میشودکه تحقیقات انجام شده ودلایل جمع آوری گردیده است کیفر خواست بعد از صدور قرار مجرمیت و توسط دادستان یا جانشین او صادر میشود با صدور کیفرخواست کار رسیدگی در دادسرا تمام میشود واز آن به بعد رسیدگی در دادگاه آغاز میگردد، هرچند کیفرخواست حکایت از احراز جرم برای دادسرا دارد ولی در عین حال دلیل مجرمیت متهم نیست متهم وقتی مجرم شناخته میشود که دادگاه اورا محکوم کند.
در ماده 297 قانون آیین دادرسی کیفری، مواردی که باید در کیفرخواست قید شود بیان شده است. در صورتی که اتهامات متهم متعدد باشد و رسیدگی به هر کدام از اتهامات در صلاحیت دادگاه متفاوتی باشد، برای هر یک از اتهامات، کیفرخواست جداگانه صادر خواهد شد. کیفرخواست، خطاب به دادگاهی که صلاحیت رسیدگی به اتهام را دارد صادر می شود. مثلا اگر اتهام متهم جعل و جاسوسی باشد.
در كيفرخواست نكات زير بايد تصريح شود:
- نام و نام خانوادگي، نام پدر، سن، شغل، محل اقامت متهم، ميزان سواد، وضعيت تاهل
- نوع قرار تامين با قيد اين كه متهم بازداشت است يا آزاد
- نوع اتهام
- دلايل اتهام
- مواد قانوني مورد استناد
- سابقه محكوميت كيفري در صورتي كه متهم داراي سابقه محكوميت كيفري باشد.
- تاريخ و محل وقوع جرم
صدور كيفرخواست خطاب به دو مرجع:
ممكن است متهم داراي دو اتهام باشد كه دادرسي نسبت به يكي از آنها در صلاحيت دادگاه انقلاب و نسبت به ديگري در صلاحيت دادگاه عمومي يا كيفري باشد. در اين گونه موارد با توجه به سكوت قانون جديد دادسرا، بايستي بر اساس ماده 55 قانون آئين دادرسي كيفري عمل شود؛ يعني دادسرا دو كيفرخواست جداگانه خطاب به مرجع صالح صادر و براي يكي اصل پرونده و براي ديگري رونوشت آن را ارسال كند.